Zajęcia techniczne

 


 

Kanapki

 


Sandwicze

Składniki:

- 10 kromek chleba tostowego z ziarnami
- 5 plasterków sera żółtego
- 5 plasterków szynki (najlepiej tostowej)
- 1 pomidor

Sposób wykonania:

     Na połowie kromek ułożyć plasterki sera, na nim plasterki pomidora, posypać szczypiorkiem, przyprawić pieprzem i delikatnie solą, następnie ułożyć plasterki szynki. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i zapiekać w tosterze (opiekaczu) do zrumienienia. Najlepiej smakują gorące.

Łukasz Busłowski, Stanisław Kaczmarek, Marek Iwaniuk, Mateusz Nazarko, Maksymilian Gużewski, Patryk Gontar, Artur Sokołowski


Tosty z ziołowym omletem i czosnkowo-ziołowym majonezem

Składniki:

- pieczywo tostowe;
- majonez czosnkowo - ziołowy i majonez musztardowy;
- sałata, rukola, roszponka;
- pomidor;
- cebula.

Przykładowe dodatki:
- szynka;
- ser mozzarella, camembert lub cheddar;
- awokado;
- pieczarki.

Sposób wykonania:

     Pieczywo opiec krótko w tosterze lub zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podpiec w piekarniku. Na jednej kromce rozsmarować majonez czosnkowo - ziołowy a na drugiej majonez z dodatkiem musztardy. Ułożyć cieniutko pokrojoną i oprószoną solą cebulę, złożone liście sałaty, plasterek pomidora oprószonego solą i pieprzem. Możemy położyć szynkę, ser, awokado lub pieczarki. Złożyć kanapki, przekroić na połówki, można spiąć wykałaczkami, szpikulcami lub patyczkami.

Julia Litwin, Ewa Tarasiewicz, Paulina Monach, Katarzyna Kujawska

Copyright Sergeant AdOw © 2012-2013 - Wszelkie prawa zastrzeżone. Jakiekolwiek wykorzystywanie tych materiałów tylko za moją wyraźną zgodą.          www.fantastyka-86.pl