Zajęcia techniczne

 


 

Potrawy z mleka i jego przetworów

 


Ptysie z lodami śmietankowymi

Składniki:

na ciasto:

- 1 szklanka wody;
- 125 g masła lub margaryny;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 4 jajka;

na lody:

- 2 jaja;
- 300 ml śmietanki kremówki;
- 12 dag cukru;
- 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody.

Sposób wykonania:

Ptysie: W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 200oC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Ptysie nadziewamy bitą śmietaną.

Lody śmietankowe: W pierwszej misce ubić białka z połową cukru, w drugiej śmietankę, a w trzeciej żółtka z drugą połową cukru, oraz wodą (do białości). Delikatnie połączyć zawartość trzech misek i przełożyć do plastikowego pojemnika. Nakryć folią i zamrażać min. 12 godzin.

Aleksandra Iwanowicz, Beata Charkiewicz


Truskawkowy shake i sandwicze

Składniki:

- 250g truskawek;

- 1l mleka;

- bita śmietana;

- 5 łyżeczek cukru;

- chleb tostowy;

- 20 plastrów szynki;

- 20 plastrów sera;

- masło.

Sposób wykonania:

     Do blendera wsadzamy truskawki. Zalewamy je mlekiem i słodzimy cukrem. Następnie wszystko miksujemy. Gotowego shake’a wlewamy do szklanek i z góry oblewamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać czekoladowymi wiórkami.

     Rozgrzewamy opiekacz do sandwich’y. Następnie robimy kanapki (tost – masło – szynka - ser – masło - tost). Zrobione kanapki wkładamy do opiekacza. Gdy sandwiche opieką się złociście są gotowe do zjedzenia.

Artur Sokołowski, Maksymilian Gużewski, Mateusz Nazarko

Copyright Sergeant AdOw © 2012-2013 - Wszelkie prawa zastrzeżone. Jakiekolwiek wykorzystywanie tych materiałów tylko za moją wyraźną zgodą.          www.fantastyka-86.pl