Zajęcia techniczne

 


 

Potrawy z ryb i owoców morza

 



Krewetki

Składniki:

- krewetki;
- masło;
- posiekany pęczek pietruszki;
- sos chili.

Sposób wykonania:

     Krewetki przelewamy gorąco wodą. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy na nią masło. Krewetki mieszamy z pietruszką i dodajemy na patelnie. Smażymy wszystko razem. Układamy na talerz. Do małej miseczki wlewamy sos chili. Danie gotowe.

Paulina Ławreszuk, Iza Siemieńczuk, Iza Czerniawska, Magda Hajduczenia


Sałatka z makreli wędzonej

Składniki:

- 2 średnie makrele wędzone lub 1 duża;
- 4 ogórki konserwowe;
- 1 duża cebula;
- 3 jajka (ugotowane na twardo);
- 4 łyżki majonezu;
- pieprz.

Sposób wykonania:

     Makrelę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić, dodać pokrojone ogórki konserwowe, ugotowane i pokrojone jajka na twardo, sparzoną posiekaną cebulkę, pieprz i majonez, wszystko wymieszać. Nie solić już, bo ryba jest wystarczająco słona.
     Schłodzić w lodówce około 30 min.

Julia Litwin, Ewa Tarasiewicz, Paulina Monach, Katarzyna Kujawska


Sałatka z tuńczyka

Składniki:

- 2 woreczki ryżu;

- 1 puszka tuńczyka w oleju;

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;

- 4 ogórki kiszone;

- puszka groszku lub kukurydzy;

- 3 łyżki majonezu;

- 3 łyżki gęstego jogurtu.

Sposób wykonania:

     Ryż gotujemy al dente w odsolonej wodzie, dobrze oczyszczony z wody wsypujemy do salaterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i oleju. Dodajemy
ryżu. Podobnie postępujemy z groszkiem lub kukurydzą. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i wrzucamy do salaterki. Ogórek kroimy na drobną kostkę, po czym dodajemy do reszty składników. Wszystko zalewamy jogurtem, bądź majonezem, a następnie mieszamy.

S. Kaczmarek, Ł. Busłowski, M. Iwaniuk, P. Gontar

Copyright Sergeant AdOw © 2012-2013 - Wszelkie prawa zastrzeżone. Jakiekolwiek wykorzystywanie tych materiałów tylko za moją wyraźną zgodą.          www.fantastyka-86.pl