Zajęcia techniczne

 


 

Tabela kalorii różnych produktów

 


Tabela kalorii różnych produktów w 100g.
Grupa produktów

Produkt

Energia (kcal)

Białko (g) Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)

 desery

 ciasto z owocami

289

6,7 8,6

46,3

 cola

57

3,3 0,0

10,9

 cukier

400

0,0 0,0

100,0

 czekolada pełnomleczna

526

8,0 30,0

56,0

 lody mleczne

127

5,0 3,0

20,0

 lody owocowe

80

0,0 0,0

20,0

 piernik

335

6,5 12,5

49,2

 kakao w proszku

272

24,0 12,0

17,0

 krakersy

450

11,0 14,0

70,0

 makowiec

355

9,0 17,0

42,0

 miód

325

0,3 0,0

81,0

 napoje z soków owocowych

49

0,0 0,0

12,0

 sernik

230

9,0 8,0

30,0

 musli owocowe bez cukru

363

10,7 8,8

60,2

 mięsa

 cielęcina

95

21,9 0,8

0,0

 indyk-pierś

105

24,1 1,0

0,0

 kabanosy

300

11,9 28,0

0,0

 kiełbasa zwyczajna

296

9,9 28,5

0,0

 kurczak-pierś

145

22,2 6,2

0,0

 kurczak-udko

174

18,2 11,2

0,0

 parówki wiedeńskie

296

10,2 28,3

0,0

 pasztet mięsny

297

12,4 27,5

0,0

 szynka gotowana

193

19,5 12,8

0,0

 szynka wędzona

383

16,9 35,0

0,0

 wieprzowina

105

22,0 1,9

0,0

 wołowina

102

21,3 1,9

0,1

 nabiał

 bita śmietana

309

 2,4 31,7

3,4

 jajko

159

12,9 11,7

0,6

 jogurt owocowy

78

3,0 1,3

13,6

 kefir

61 3,3 3,5

4,0

 majonez

490

0,5 52,0

5,0

 margaryna

722

0,2 80,0

0,4

 masło

385

4,8 40,5

0,3

 mleko 3,2% tłuszczu

64

3,3 3,5

4,8

 ser gouda

300

24,7 22,3

2,2

 serek topiony

209

15,0 14,0

5,7

 twaróg chudy

73

 13,5 0,3

4,0

 owoce

 ananas

55

0,4 0,2

12,4

 arbuz

37

0,6 0,2

8,3

 banany

94

1,1 0,2

21,4

 brzoskwinie

43

0,7 0,1

9,4

 cytryny

36

0,7 0,6

3,2

 czereśnie

63

0,9 0,3

13,3

 grejpfruty

45

0,6 0,3

9,0

 gruszki

55

0,5 0,3

12,4

 jabłka

54

0,3 0,6

11,4

 kiwi

50

0,9 0,6

9,1

 konfitury

266

0,6 ---

66,0

 maliny

33

1,3 0,3

4,8

 mandarynki

46

0,6 0,3

10,2

 pomarańcze

42

1,0 0,2

8,3

 śliwki

49

0,6 0,2

10,2

 truskawki

32

0,8 0,4

5,5

 wiśnie

53

0,9 0,5

9,9

 winogrona

68

0,7 0,3

15,2

 pieczywo

 chleb chrupki

318

10,0 1,5

66,0

 chleb pszenny mieszany

226

6,2 1,1

47,7

 chleb pszenny tostowy

260

6,9 4,5

48,0

 chleb żytni

217

6,2 1,0

45,7

 kajzerki

272

8,3 1,9

55,5

 pumpernikiel

182

6,8 1,0

36,5

 produkty zbożowe

 kasza gryczana

337

8,1 1,6

72,6

 makaron

347

13,0 3,0

70,0

 płatki owsiane

351

13,3 7,7

57,2

 ryż

343

7,4 2,2

73,4

 słone paluszki, precelki

389

11,0 5,0

75,0

 płatki kukurydziane

356

7,2 1,0

79,6

 ryby

 śledź-filet

207

18,0 15,0

0,0

 makrela

180

18,8 11,6

0,0

 pstrąg

102

19,5 2,7

0,0

 warzywa

 bakłażany

17

1,2 0,2

2,5

 brokuły

26

3,3 0,2

2,5

 brukselka

36

4,5 0,3

3,3

 buraki

41

1,5 0,1

8,4

 cebula

28

1,3 0,3

4,9

 chipsy

539

5,5 39,4

40,5

 cukinia

19

1,6 0,4

2,2

 frytki

290

4,2 14,5

35,7

 kalafior

22

2,4 0,3

2,3

 kalarepa

24

2,0 0,1

3,7

 kapusta biała

24

1,3 0,2

4,2

 kapusta kiszona

17

1,5 0,3

0,8

 marchew

28

1,1 0,2

5,2

 ogórki

12

0,6 0,2

1,8

 papryka

20

1,2 0,3

2,9

 pieczarki

15

2,7 0,2

0,6

 pietruszka

40

2,9 0,5

6,0

 pomidory

17

1,0 0,2

2,6

 por

25

2,2 0,3

3,2

 przecier pomidorowy

39

2,3 0,5

5,5

 rzodkiewki

14

1,1 0,1

2,0

 sałata

12

1,3 0,2

1,1

 seler

18

1,6 0,3

2,3

 ziemniaki

70

2,0 0,1

14,8

Czerwińska D., Kołłajtis-Dołowy A., Kozłowska K., Pietruszka B. - Podstawy żywienia człowieka. - Warszawa 2004

Copyright Sergeant AdOw © 2010-2011 - Wszelkie prawa zastrzeżone. Jakiekolwiek wykorzystywanie tych materiałów tylko za moją wyraźną zgodą.          www.fantastyka-86.pl