Zajęcia techniczne

 


 

Potrawy z warzyw

 


Kolorowa sałatka

Składniki:

- puszka czerwonej fasoli;
- puszka kukurydzy;
- 20 dag szynki;
- 20 dag żółtego sera;
- 20 dag ogórków konserwowych;
- 20 dag papryki konserwowej;
- 1 por;
- majonez;
- sól;
- pieprz;
- papryka w proszku,

Sposób wykonania:

     Czerwoną fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Szynkę, żółty ser, ogórki konserwowe i paprykę konserwową pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki.

     Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez i przyprawy. Wymieszać.

     Składniki wystarczą na ok. 8 porcji.

Nikolina Iwacewicz


Pomidory pod pierzynką

Składniki:

- 5 średniej wielkości pomidorów;
- sól;
- pieprz;
- ½ szklanki majonezu;
- ½ szklanki śmietany 18%;
- 4-5 ząbków czosnku;
- szczypiorek;
- 10-15 dag żółtego sera.

Sposób wykonania:

     Pomidory umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w plastry. Następnie ułożyć je na półmisku, posypać solą i pieprzem. Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać do tego zmiażdżony czosnek. Całość wymieszać i powstałym sosem zalać pomidory. Szczypiorek umyć i osuszyć. Następnie pokroić i posypać nim sos. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim warstwę szczypiorku.

     Schłodzić w lodówce.

Nikolina Iwacewicz


Sałatka kalafiorowo-ogórkowa

Składniki:

- ½ kalafiora (ok. 50 dag);
- 2 zielone ogórki (2x20 dag);
- 1 puszka czerwonej fasolki;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- ok. 4 łyżki majonezu;
- sól;

- pieprz.

Sposób wykonania:

     Kalafiora podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Następnie ostudzić i pokroić. Zielone ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

     Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać jogurt naturalny i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

     Składniki wystarczą na około 6 porcji.

Nikolina Iwacewicz


Sałatka ryżowa z pomidorem

Składniki:

- 3 woreczki ryżu (3x10 dag);
- 50 dag pomidorów;
- 20 dag żółtego sera;
- 4 ząbki czosnku;
- 6 łyżek śmietany 18%;
- 2 łyżki majonezu;
- sól;
- pieprz.

Sposób wykonania:

     Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę i odcisnąć z soku. Żółty ser również pokroić w dużą kostkę. Czosnek zmiażdżyć.

     Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Nikolina Iwacewicz


Sałatka z kalafiora

Składniki:

- 1 surowy kalafior (ok. 80 dag);
- 1 cebula (10 dag);
- 3 ogórki konserwowe (ok. 30 dag);
- 10 dag szynki;
- 1 ząbek czosnku;
- puszka kukurydzy;
- ½ pęczku koperku;
- majonez;
- sól;
- pieprz.

Sposób wykonania:

     Kalafior dobrze umyć, osuszyć a następnie drobno pokroić. Cebulę, ogórki konserwowe i szynkę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać.

     Wszystko przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

     Składniki wystarczą na ok. 12 porcji.

Nikolina Iwacewicz


Sałatka z pora

Składniki:

- por;
- 4 jabłka;
- mały majonez;
- odrobinę soli i pieprzu;
- puszka kukurydzy;
- 4 duże marchewki.

Sposób wykonania:

     Por, jabłka i marchewki kroimy do niewielkiej miski. Następnie dodajemy sól i pieprz i całość mieszamy. Potem dodajemy majonez i ponownie
mieszamy. Nakrywamy do stołu i gotowe.

Sandra Nos, Małgorzata Lasota, Natalia Kosakowska, Magdalena Paska, Olga Gierejkiewicz


Sałatka z szynką

Składniki:

- sałata;
- szynka;
- pomidory;
- jogurt naturalny;
- majonez;
- czosnek;
- pieprz;
- sól.

Sposób wykonania:

     Rwiemy pół główki sałaty, kroimy 3 pomidory i 10 plasterków szynki w kostkę. Mieszamy. Obieramy 5 ząbków czosnku. Wyciskamy. Dodajemy czosnek do pojemniczka jogurtu naturalnego do tego 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku. Sos dodajemy do sałatki. Danie gotowe.

Paulina Ławreszuk, Iza Siemieńczuk, Iza Czerniawska, Magda Hajduczenia


Żółto-zielona sałatka

Składniki:

- 3 ziemniaki (ok. 30 dag);
- 3 jajka;
- 1 puszka kukurydzy;
- 15 dag żółtego sera;
- sól;
- pieprz;
- majonez;
- 40 dag ogórków konserwowych;
- szczypiorek.

Sposób wykonania:

     Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie je ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Żółty ser pokroić w kostkę. Do miski przełożyć ziemniaki, jajka, kukurydzę, żółty ser i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podzielić na połowę.

     Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, pokroić i wymieszać z ogórkami.

     Do przezroczystej miski wyłożyć połowę sałatki, warstwę ogórków ze szczypiorkiem i pozostałą część sałatki. Wierzch sałatki można posypać pokrojonym szczypiorkiem. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

     Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Nikolina Iwacewicz

Copyright Sergeant AdOw © 2010-2013 - Wszelkie prawa zastrzeżone. Jakiekolwiek wykorzystywanie tych materiałów tylko za moją wyraźną zgodą.          www.fantastyka-86.pl